Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov, v skladu s trenutnimi nastavitvami brskalnika. Preberite več o tem.

Strinjam se x
skip to the content

ib

Rak pljuč

Rak ali karcinom pljuč je maligni tumor, ki se prične razvijati v pljučih. Tumorji v pljučih so namreč lahko tudi zasevki, ki pridejo v pljuča iz drugih organov, ki jih je prizadel rak. V teh primerih rak poimenujemo po organu, kjer se je najprej pojavil (npr. zasevki raka dojke, črevesa itd).

Pljučni rak se začne razvijati v enem izmed pljučnih režnjev. Od tod raste v sosednja tkiva, prek limfnih in krvnih žil pa se lahko širi v oddaljene organe.

Pri velikem deležu bolnikov je pljučni rak posledica kajenja, zbolijo pa lahko tudi nekadilci.

Dve najpomembnejši obliki pljučnega raka, ki ju potrdijo na osnovi citološke in histološke preiskave odvzetih tumorskih celic in tkiv, sta drobnocelični in nedrobnocelični rak pljuč. Imeni ne opisujeta velikosti tumorja, ampak govorita o obliki in velikosti celic, ki sestavljajo tumor in so vidne z mikroskopsko preiskavo rakavih celic in tkiva.

Drobnocelični rak pljuč predstavlja okoli 15 % vseh ugotovljenih primerov raka na pljučih. Največkrat se pojavi v bronhijih.
Za to obliko pljučnega raka je značilna hitra rast, zelo zgodaj tudi zaseva v oddaljene dele telesa. Najpogosteje prizadeti organi so jetra, nadledvični žlezi, kosti, možgani in podkožje.Osnovni način zdravljenja je kemoterapija.

Nedrobnocelični rak pljuč je najpogostejša oblika raka na pljučih. Takšno obliko raka ima vsaj 80 % vseh bolnikov s pljučnim rakom.

Projekti ozaveščanja v boju proti raku
Ozaveščanje o boleznih